Veelgestelde vragen

We ontvangen regelmatig vragen over vitaminen en mineralen. Hieronder zie je de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen, maak dan gebruik van het contactformulier. We zullen zo snel mogelijk reageren.

Wij adviseren u dit niet meer te gebruiken omdat de werkzaamheid niet meer voor 100% gegarandeerd kan worden. Gezondheid staat toch voorop!

Het is belangrijk om dan toch producten te gebruiken die ook naar behoren werken en veilig zijn! Wij adviseren u ook terug te gaan naar de winkel, zij mogen geen producten verkopen die over de datum zijn! U heeft recht op een nieuw product met een juiste houdbaarheidsdatum.

Het klopt inderdaad dat er nu een leeftijdsvermelding, niet geschikt voor 70+, op de verpakking staat vermeld. Dit heeft te maken met de nieuwe Europese regelgeving.

Volgens de wetgeving in Nederland zijn dit voedingssupplementen, dan is het niet verplicht om een bijsluiter toe te voegen. Alle relevante informatie staat op de verpakking vermeld

U kunt de capsules van het bovengenoemde product gerust open maken, en dan bijvoorbeeld met yoghurt mengen

Bij Kruidvat en Trekpleister in de winkel en/of online.

Melatomatine met slaapmutsje is veranderd van naam en heet nu Leefvitaal nachtrust met slaapmutsje

Ja dit is geschikt voor vegetariërs en veganisten, er zitten geen dierlijke bestanddelen in

Bij Leef vitaal maken we van al onze producten voordeelverpakkingen. Zo kunnen wij onze producten tegen de laagste prijs per dagdosering aanbieden. 

Een voedingssupplement is altijd een aanvulling op gezonde voeding. Bij een druk en actief leven is goed voor jezelf zorgen belangrijk. Naarmate we ouder worden, kan de behoefte aan vitaminen en mineralen veranderen.

Supplementen blijven het best bewaard in de oorspronkelijke verpakking. Daarnaast is het belangrijk dat licht, hitte en vocht geweerd worden. Dit wordt het best bereikt wanneer de supplementen in een kast buiten de woonkamer, keuken of badkamer bewaard worden. Bewaar supplementen altijd buiten bereik van kinderen!

Dit is de melatomatine met slaapmutsje van vroeger; vanaf 12 jaar kan dit gebruikt worden, kortdurend gebruik.

Vitaminesupplementen vallen onder de voedingssupplementen en de ingrediënten moeten voldoen aan de voorschriften in de Warenwet. Vitaminesupplementen bevatten naast vitaminen, mineralen en andere stoffen (zoals bijvoorbeeld luteïne, co-enzym Q-10 of visvetzuren) ook hulpstoffen, zoals bijvoorbeeld zetmeel als bindmiddel, melksuiker als stabilisator en suiker en kleurstof als omhulsel.

De producten van Leef vitaal bevatten een combinatie van plantaardige, dierlijke en synthetische grondstoffen. Een synthetische stof kan ook een natuurlijke oorsprong hebben, maar wel een behandeling hebben ondergaan ten behoeve van de houdbaarheid of zuiverheid. Daardoor mag het niet meer natuurlijk genoemd worden. En soms is een stof helemaal synthetisch, omdat het bijvoorbeeld in de natuur zeer schaars is, niet als dusdanig uit de natuur te halen is of omdat de natuurlijke variant een slechte smaak heeft of niet stabiel is. Welke chemische vorm van een vitamine of mineraal mag gebruikt worden ligt wettelijk vast.

De volgende Leef vitaal producten zijn geschikt voor vegetariërs:

  • Multivitaminen Compleet
  • Multivitaminen Compleet 50+ 
  • Vitamine D
  • Rode Gist Rijst
  • Magnesium Citraat

Vitaminen zijn essentiële chemische verbindingen die normaal in onze voeding aanwezig zijn en via het voedsel in het lichaam terechtkomen. Vitaminen zijn onmisbaar bij veel processen die zich dagelijks afspelen in je lichaam, zoals groei, goed blijven functioneren van het lichaam en het in stand houden van een goede gezondheid. Het lichaam kan de meeste vitaminen niet zelf maken (enkel kleine hoeveelheden vitamine K en D) en is daarvoor dus aangewezen op de voeding. Ook kan de behoefte aan bepaalde vitaminen, naarmate we ouder worden, veranderen.

Het beste is om Leefvitaal voedingssupplementen tijdens of na de maaltijd in te nemen, omdat er vitaminen en mineralen zijn die beter worden opgenomen met de overige voedingsstoffen.

Mineralen zijn stoffen die het lichaam via onze voeding nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Wat dacht je van calcium, magnesium, kalium, fosfor en chloride? Stuk voor stuk mineralen waarvan is bewezen dat ze noodzakelijk zijn om je lichaam gezond te houden. Essentiële spoorelementen zijn chroom, ijzer, koper, zink, mangaan, jodium, seleen en molybdeen. Ook kan de behoefte aan bepaalde mineralen, naarmate we ouder worden, veranderen.

In Nederland moeten alle vitaminesupplementen voldoen aan wettelijke eisen. In de Europese wetgeving is vastgelegd wat op een etiket mag staan. Er moet bijvoorbeeld op staan welke vitaminen en mineralen erin zitten en in welke dosering.

Op het etiket van een supplement staat de referentie inname (RI) voor vitaminen en mineralen vermeld. De referentie inname is een Europees vastgelegde richtwaarde voor hoeveel vitaminen en mineralen een volwassene op een dag nodig heeft uit een gezonde en evenwichtige voeding. Het houdt dus geen rekening met geslacht, leeftijd etc. Soms zie je op een etiket Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) staan. Dit is voor vitaminen en mineralen hetzelfde als de RI.

Deze afkorting betekent Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Deze benaming is nu vervangen door RI = referentie inname omdat het om een richtwaarde gaat en geen aanbeveling. Bij het ouder worden kan de ADH van bepaalde vitaminen en/of mineralen veranderen.

Vitaminen zijn belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid, maar extra veel vitaminen zorgen er niet voor dat je extra gezond wordt. Voor een groot aantal vitaminen en mineralen is een veilige bovengrens vastgesteld. Dat is de hoeveelheid die nog veilig is. Langdurig gebruik van een vitaminesupplement met doseringen boven deze grens is niet wenselijk. Alle Leef vitaal producten bevatten hoeveelheden onder de veilige bovengrens.